Koningsdag en de schoolvoetbalfinale. Iets wat niet los van elkaar gezien kan worden. Het was nog afwachten of het weer geen roet in het eten zou gooien, maar VRC had er alles aan gedaan om er een onvergetelijke middag van te maken. Was het vroeger de troostfinale en dan de grote finale voor de jongens, nu begint de middag voor de zesde keer met de meisjesfinale. Dat het meisjesvoetbal in de lift zit, was ook goed te zien. De afgelopen jaren was de titel geweest voor het Baken ( drie keer), de Burcht en de Rehoboth. De finalisten van dit jaar, het Erf en de Patrimonium, hadden de Rehoboth en het Baken in de halve finale uitgeschakeld en maakten zo kans om ook op de supergrote wisselbeker gegraveerd te worden.
De teams waren elkaar in de poule ook tegen gekomen. Toen was de Patrimoniumschool de bovenliggende partij, maar ging het Erf er met de winst vandoor. Hierdoor hadden beide teams van tevoren de indruk dat zij deze finale zouden kunnen winnen. Van een echte favoriet was geen sprake.

Wel wisten ze goed van elkaar wat de sterke punten waren. Daar hadden de coaches ook hun tactiek op afgestemd. De Patrimonium met de spil Nadine Blankestijn op het middenveld en het Erf met snelle speelsters voorin en een solide verdediging, die het hele toernooi maar twee keer gepasseerd werd. Voor het Erf was het doordat het toernooi dit jaar bij VRC gehouden werd, wel een thuiswedstrijd. Wel meer dan 700 man was er op af gekomen en een groot deel kwam uit de Dragonderwijk. De locatie van het Erf. Om 14.00 werden de teams voorgesteld aan burgemeester en wethouder, waarna beiden de aftrap verrichtten.
Het begin was voor het Erf, wat een paar kansjes kreeg, maar ook de Patrimonium kwam er gevaarlijk uit. Aan beide kanten waren er toch wat zenuwen door het spelen voor zoveel publiek. Na een doelpunt van het Erf, dat uit de lucht kwam vallen, door Rania Zamouri gooiden beide teams de schroom van zich af. De Patrimonium werd sterker. Het Erf hinkte op twee gedachten. De voorsprong verdedigen of uitbouwen? De coaches van het Erf hadden twee meisjes op Nadine gezet om zo de angel uit het spel van de Patrimonium te halen. Het team van het Erf bestaat voornamelijk uit hockeymeisjes van VMHC, maar al is de bal kleiner, het veld en de looplijnen hetzelfde. Na de rust golfde het spel op en neer, al was er een optisch overwicht voor de Patrimonium, zonder echt gevaarlijk te worden. Die speldenprikken kwamen van het Erf. Door een ongelukkige botsing moest Laura van Tent nog het veld verlaten. Gevreesd werd voor een gebroken sleutelbeen. Door een snelle uitval van het Erf maakte Rania Zamouri aan alle onzekerheid een einde 2-0. Na het laatste fluitsignaal lagen blijdschap en verdriet heel dicht bij elkaar. Later zal het besef komen dat het al heel bijzonder is om zover te komen, maar als je er zo dichtbij bent… Bij het Erf het besef dat er historie geschreven was. Het eerste meisjesteam dat de voetbalfinale gewonnen heeft. De bekers werden enthousiast ontvangen door aanvoerder Tessa van der Gaag. Nu naar de provinciale ronde. The story continues.

 

 

 

 

Verslag: Teus Nieboer.

Bewaren

Bewaren