Spelen op veld 6 om 8.30 met de E 21 of de A 5 die om 16.30 nog binnen de lijnen komt. Dit is het gevolg van de fusie tsunami in het amateurvoetbal.

In oktober 2016 waren er volgens voetbalbond KNVB 3000 clubs, in 2004 waren dit er nog 3800. Er zijn dus 800 clubs verdwenen in twaalf jaar tijd. En dat terwijl het ledenaantal van de KNVB in dezelfde periode juist is gestegen tot iets meer dan 1,2 miljoen. Dit meldt BNR nieuws.

Verschillende redenen

Het gebeurt vaak dat clubs met elkaar fuseren waardoor er één grote vereniging ontstaat. De redenen daarvoor lopen nogal uiteen: soms is een club gewoon te klein geworden en niet meer levensvatbaar. Teruglopende vrijwilligersaantallen helpen ook niet mee: soms lukt het clubs zelfs niet meer om een bestuur te vormen.

Het gebeurt ook dat een club door problemen gewoon helemaal ophoudt tebestaan. De Rotterdamse club Kocatepe, met ruim 600 leden, viel bijvoorbeeld om, omdat het een grote schuld had bij de gemeente. Die leden waaierden allemaal uit over andere clubs.

Clubcultuur
Het leidt er allemaal natuurlijk wel toe dat elk jaar voor veel mensen de dorpsclub of de club in de buurt verdwijnt en daarmee natuurlijk ook de cultuur die bij zo’n club hoort. Er komt dan een hele grote club voor terug.